Vita: Startol a Joomla! 1.6 ... kérjük az igényeket

Itt szólhatsz hozzá az aktuális közleményekhez

Vita: Startol a Joomla! 1.6 ... kérjük az igényeket

HozzászólásHozzászóló: localicer Dátum: 2008.02.16. 15:23

Itt a következő témát vitatjuk meg: Startol a Joomla! 1.6 ... kérjük az igényeket
Tamás, a honosító
:: Körülnéztél már a bővítménytárunkban? :: http://www.joomla.org.hu/letoltesek/bovitmenytar.html :: a magyarítások lelőhelye is
Avatár
localicer
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Tagság kezdete: 2007.11.25. 21:41
Lakóhely: Mozsgó
Figyelmeztetések: (0%)
Adott: 17 köszönetet
Kapott: 210 köszönetet

Re: Vita: Startol a Joomla! 1.6 ... kérjük az igényeket

HozzászólásHozzászóló: localicer Dátum: 2008.02.16. 15:32

Ez remek lehetőség arra, hogy a kívánságainkat megvalósítsák. A kérvény tartalmával és feldolgozásával kapcsolatban magyarul a mi wikink Kérvény c. lapján olvashatsz.

Mi nagyon örülnénk, ha a közösségünk tagjainak a kéréseit is teljesítenék. ;)
Tamás, a honosító
:: Körülnéztél már a bővítménytárunkban? :: http://www.joomla.org.hu/letoltesek/bovitmenytar.html :: a magyarítások lelőhelye is
Avatár
localicer
Adminisztrátor
Adminisztrátor

HozzászólásHozzászóló: Dovi Dátum: 2008.02.18. 10:45

Nekem lenne két nünükém, amit első lépésben itt osztanék meg (dióhéjban) elkerülendő, hogy ha felvetésem ismerethiányból fakad, akkor feleslegesen dolgoztassunk mást egy esetleg érdemtelen javaslattal.

1.: Az adminisztrációs felület datepicker-én az alapértelmezett, "hét kezdőnapja" beállítását jó lenne valami módon a nyelvi fájlba átemelni. A hétfő beállításához bele kellett nyúlni a kódba. (Ezt talán inkább csak egy kiegészítés.)

2.: Felhasználók csoportosíthatósága: Ugye most az előre beállított csoportok vannak, miközben a com_contact-hoz kapcsolódó kategóriák szinte kínálják magukat, hogy ilyen célra is lehessen használni őket. Ha a felhasználó beállításainál a felhasználói csoport-ban - az alapértelmezetteken túl - a kapcsolatoknál megadott csoportok is megjelennének, akkor a felület moduljai elérhetőségénél egy hasznos lehetőséggel bővülne a Joomla! szolgáltatáscsomagja.
Dovi
Ifjú fórumozó
Ifjú fórumozó

Tagság kezdete: 2008.01.24. 07:46
Adott: 12 köszönetet
Kapott: 4 köszönetet

HozzászólásHozzászóló: Dovi Dátum: 2008.02.18. 11:11

Lenne még egy harmadik...
Az XML paraméterezéseknél - melyekről hasznos leírást itt olvastam jó lenne, ha lehetne hivatkozni másik definiált paraméterre. Mondjuk így:
Kód: Az összes kijelölése
<param name="dir" type="text" default="" label="Könyvtár"  description=""></param>
<param name="file" type="filelist" directory="@dir" default="" label="Fájlok a könyvtárban" description="" />
Dovi
Ifjú fórumozó
Ifjú fórumozó

HozzászólásHozzászóló: greyow Dátum: 2008.02.18. 12:49

atneztem az angol oldalt a szereny nyelvtudasommal, es a kovetkezokre jutottam.

Sokaknak fontos az acl, users/groups, upgrade es biztonsagi kerdesek. En is ezeket szeretnem ha megvalosulnanak.

Az acl-t megemlitik az 'igenyek' kiirasanal is, amit nem kell ujra kitalalni mert egy mukodo dologrol van szo, gondolom foglalkoznak vele a fejlesztok is, ezert nem lett volna rossz tudni, hogy mi az iranyvonal.

Egy uj groups a mostanitol teljesen fuggetlenul, igaz csak akkor van ertelme ha megvalosul az acl.

Upgrade, teljesen automatikus lenne, bovitemenyekkel, sablonokkal egyutt, amikor aznap eloszor belep az admin, akkor automtice leelenorzi a Joomla! van e upgradelni valo. A bovitmenyek parameterenek segitsegevel meg lehetne oldani es rss keresztul le lehetne kerni (a server oldalra szinten egy komponenst irni ami az rss-t karbantartja).
Ha van akkor kiirja a valotozasok listajat. Egy gombnyomasra elmenti a tablakat es file-okat ami valtozni fognak majd upgrade. Ezt se kellene ujra felfedezni mert a windows upgrade rendszere is hasonlo keppen mukodik csak ott nem ker megerositest. Es ami fontos hogy vissza lehessen allitani.

Biztonsag: a bovitmenyek biztonsagan kellene javitani. Szornyu hogy a http://www.milw0rm.com/webapps.php szerint 5 nap alatt 9 hiba. Tudom ezek 1.0 Joomla! bovitmenyek, nameg 2700 db-bol nem nehez hibasat talalni, de akkor is.
pl valami kodelemzo programmal kiszurni a direct adatbazis hozzaferest, defined( '_JEXEC' ) figyeleset stb.

Es ami engem kifejezetten erdekelne, olvastam valamelyik magyar blogban, hogy jo lenne ha a bovitmenyek komonikalhatnanak egymassal. Installalaskor a bovitmeny beleirna magat egy adatbazis tablaba, ilyen bovitmeny kategoriaba tartozom es igy lehet meghivni. A masik bovitmenyben az admin kivalasztana egyet es megjelenne.
Vagy mint az odbc eseteben minden bovitmenynek csinalni egy konvertert.
greyow
Ifjú fórumozó
Ifjú fórumozó

Tagság kezdete: 2007.12.17. 22:40
Adott: 0 köszönetet
Kapott: 7 köszönetet

HozzászólásHozzászóló: zvaranka Dátum: 2008.02.18. 13:29

Lehet, hogy félreértelmeztétek a cikket, a kéréseket, igényeket, javaslatokat angol nyelven a Feature Requests - White Papers fórumban várják.
Varanka Zoltán - http://novoportal.hu
Avatár
zvaranka
Gyakorlott fórumozó
Gyakorlott fórumozó

Tagság kezdete: 2007.12.12. 13:29
Lakóhely: Budapest
Adott: 6 köszönetet
Kapott: 55 köszönetet

HozzászólásHozzászóló: localicer Dátum: 2008.02.18. 14:08

A white paper benyújtásához egy mezei felhasználótól az alábbi kulcsfontosságú információkat kérik:

1. Az általad megoldani kívánt probléma vagy funkcióigény hátterének összegzése ('miért' van rá szükség).
  2. A funkcionális követelmények áttekintése, vagy egyszerűen az elérendő célok ('mit' kell tenni).
  3. Gondolatok arról, hogy a javaslatod milyen hatással van a változáskezelésre (hatással van-e a lefelé kompatibilitásra, megváltoztatja-e oly módon a kezelőfelületet, hogy betanításra van-e szükség, stb.)
Szépen ki kell dolgozni, esetleg alpontokkal. Akit érdekel, kövesse a zvaranka által megadott hivatkozást, és tekintse meg, hogyan küldenek be ilyen kérvényeket. Aki meg tudja oldani, jó lenne, ha közvetlenül küldi be a kérvényét a globális fórumba, mert esetleg hozzászólnak, és neki is hozzá kell szólnia

A közreműködésemet én is fel tudom ajánlani.
Tamás, a honosító
Avatár
localicer
Adminisztrátor
Adminisztrátor

A következő fórumtag köszönte meg localicer hozzászólását:
Dovi

HozzászólásHozzászóló: Dovi Dátum: 2008.02.18. 17:08

localicer írta:A közreműködésemet én is fel tudom ajánlani.
Én a magam részéről ezt köszönöm. Annyiban mindenképpen számítanék is rá, hogy a véleményedet kérjem az általam lentebb leírtakkal kapcsolatban, hogy tényleg bővítési lehetőségről írtam, vagy mindössze a Joomla! ismereteim szorulnának bővítésre.

zvaranka írta:Lehet, hogy félreértelmeztétek a cikket,
Könnyen lehet. No, de én pl. nem is várok itt és most mást, mint hogy a javaslataimmal kapcsolatos bennem lévő belső bizonytalanságot feloldani segítsetek. Ha ez megvan, akkor persze nekiállok a "fehér lap" megírásának is és ha elakadok valamiben - hát úgyis segítséget kérek.
Mert kicsi a bors, de vannak barátai. :D
Dovi
Ifjú fórumozó
Ifjú fórumozó

HozzászólásHozzászóló: Tóth Tibor Dátum: 2008.02.18. 17:12

Szerintem jó kezdeményezés ez Localicer részéről. :)

ad 1. - gyakran linkelünk angol megoldásokat - olyankor meg mossák a fejünket, hogy "nem érthető", "nem tudok angolul"
sd 2. - tényleg csak épkézláb ötleteknek/javaslatoknak adnak szerintem helyet, jó ezt egy kicsit előretárgyalni.
Magánüzenetekben kíméljetek segítségkéréssel - erre szolgál a fórum! Köszönöm
Avatár
Tóth Tibor
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Tagság kezdete: 2007.11.23. 01:52
Lakóhely: Szlovákia
Adott: 31 köszönetet
Kapott: 328 köszönetet

HozzászólásHozzászóló: localicer Dátum: 2008.02.18. 17:40

Igen, a célom/célunk pontosan az, hogy lehetőséget adni a javaslattételre azoknak is, akik nyelvi akadályok miatt ezt nem tudják közvetlenül megtenni.

De tényleg vegyétek komolyan a 3 pont kidolgozását, mert csak ebben a formátumban tudjuk továbbadni.

"A kérvényeknek mindamellett meg kell határozniuk egy megvalósítható célt, és felhasználási eseteket, indokokat kell bemutatniuk, hogy ez egy jó ötlet. Nem mondhatod csak azt, hogy 'Jobb hozzáférésvezérlést (ACL) szeretnék', vagy 'Több felhasználói funkciót akarunk'. Meg kell pontosan fogalmaznod, hogy mire gondolsz, és mit akarsz a Joomlában. A fenti példákból kiindulva akarhatsz részletesebben tagolt, egy bizonyos módon használható ACL-t; vagy 'a szolgáltatási feltételek elfogadása' lehetőséget szeretnél regisztráláskor...satöbbi."

Lefordítottam magyarra az anyagot, a wikinkben elolvashatod itt :arrow:
Tamás, a honosító
Avatár
localicer
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Következő

Vissza: Közlemények megbeszélése

Ki van jelen