Alapból rossz karakterkódolás a mentett adatbázisban

Gondjaid vannak Joomla! 1.5 webhelyed kezelésében? Itt segítséget kaphatsz.

Alapból rossz karakterkódolás a mentett adatbázisban

HozzászólásHozzászóló: Daffi Dátum: 2008.10.21. 22:03

Sziasztok!

A történet úgy szól, hogy, szerettem volna Jfusiont frissiteni, de nem jött össze, kapkodtam és rosszul töröltem ki a dolgoka. Előtte mentettem adatbázist a biztonság kedvéért amit aztán visszaakartam tenni, de gyorsan rájöttem (mikor megnyitottam egy texteditorral), hogy alapból rossz karakterek vannak benne. Hátakkormondom, szólunk a szolgáltatónak, hogy legyenek olyan szivesek ők visszarakni akkor az adatbázist, az ő saját mentésükből. De minden hiába, ők is rossz karakterekkel rakták vissza. Persze ebből a szolgáltató semmit nem regisztrált, mert külföldi :| .
Irtam nekik mailt ismét, amire még várom a választ, dehát nemsok reménnyel...
Tehát jelenleg az oldalamon egy rakat cikk, valamin 2500 hozzászólás karakterhibás. :cry:

Meg lehet ezt menteni ? Esetleg létezik olyan program ami mondjuk txtben letárolt adatbázist vissza tud alakitani egyik karaktertipusról a másikra?

u.i.: MySQL charset: UTF-8 Unicode (utf8)
MySQL connection collation: UTF8_general_ci

Előre is köszönök minden segitséget
Daffi
Avatár
Daffi
Ifjú fórumozó
Ifjú fórumozó

Tagság kezdete: 2008.02.05. 20:37
Lakóhely: Szlovákia
Figyelmeztetések: (0%)
Adott: 3 köszönetet
Kapott: 0 köszönetet

Re: Alapból rossz karakterkódolás a mentett adatbázisban

HozzászólásHozzászóló: zoli Dátum: 2008.10.21. 22:44

Ha konzekvensen minden ekezetes karakter rosszul van a dumpban is akkor meg mentheto a dolog. Ha van ami jo mashol meg nem jo akkor az szivas. Van windows ala egy jopar konvertalo cucc, pl az iconv is elerheto windowsra, vagy ha emlekeim nem csalnak a HTML-kit ben is van egy nagyon jo kis eszkoz erre.

Ha meg nem megy akkor meg egy probat megerhet barmilyen szovegszerkesztoben egyenkent replace-elni az ekezetes karaktereket, vegul is csak 18 van beloluk.. de ha egyeb spec karakterek is vannak akkor az is belathatatlan
Avatár
zoli
Moderátor
Moderátor

Tagság kezdete: 2007.12.16. 00:11
Kapott: 60 köszönetet

A következő fórumtag köszönte meg zoli hozzászólását:
Daffi

HozzászólásHozzászóló: Daffi Dátum: 2008.10.22. 09:36

Minden egyes ékezetes karakter rosszul van (link aláirásomban)...

A szolgáltatóm visszairt, hogy ki tudják javitani a hibát, de mondjam meg nekik a pontos karakterkódolást, és egyeztetést ( "the exact name of the charset and collation that should be set for your MySQL database" ) amiben jó lenne.
Én nem akarok már spekulálni, hogy mi lenne jó, mert istenigazából soha nem is értettem ehhez... ebben tudnál nekem még segiteni ?

Igyekszem megadni hozzá minden információt:
A MySQL charset: UTF-8 Unicode (utf8)
MySQL connection collation: Ez már össze vissza lett álligatva, de bármire állitottam amugy sem segitett.

A jos_ előtagú tábláknál utf8_general_ci egyeztetést mutat.
A phpbb_ előtagú tábláknál pedig utf8_bin egyeztetést jelez.

Amugy szerintem több mint valószinű, hogy ők is vlmiféle programmal akarják helyreállitani...

Előre és utólag is köszönök minden segitséged.
Daffi
Avatár
Daffi
Ifjú fórumozó
Ifjú fórumozó

HozzászólásHozzászóló: zoli Dátum: 2008.10.22. 09:57

magyar ekezetes karakterekrol leven szo, ha nem utf-8 akkor csak iso-8859-2 (latin2) johet szoba. Bar jelen esetben ugy tippelem, hogy egy mar eleve utf-8 as szoveg ujra at lett kodolva utf-8 ra, es ott "romlottak el" az ekezetes karakterek.
Avatár
zoli
Moderátor
Moderátor

HozzászólásHozzászóló: Daffi Dátum: 2008.10.22. 10:21

Igen, valószínűleg. Mert ha felteszek egy új joomlát próbaképpen, akkor az utf8_general_ci -t kap. És jelenleg is utf8-ban van a karakterkódolás. Ilyenkor mi az ésszerű megoldás ?
Avatár
Daffi
Ifjú fórumozó
Ifjú fórumozó

HozzászólásHozzászóló: Tóth Tibor Dátum: 2008.10.22. 10:31

Nem igen hiszem, hogy pár kattintással megoldható lenne.
Látni kellene a lementett sql fájlt, de nagy valószínűséggel a zergemedve által javasolt search&replace lesz a megoldás.

2 tanulság az esetből:
1. Adatmentésre mindig a phpmyadmin felületet célszerű használni - alapból UTF-8 kódolással készíti a sql fájlt.
2. Megfontolandó a 4.95 dolláros tárhelyeken való hostolás. Olcsó meg jó - az első problémáig! A magyar/szlovák tárhelyek nagy előnye, hogy az ügyfélszolgálat nyelve közelebb áll hozzád, az adatmentésekhez is könnyebb hozzájutni. Fontold meg. ;)
Magánüzenetekben kíméljetek segítségkéréssel - erre szolgál a fórum! Köszönöm
Avatár
Tóth Tibor
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Tagság kezdete: 2007.11.23. 01:52
Adott: 31 köszönetet
Kapott: 327 köszönetet

HozzászólásHozzászóló: Daffi Dátum: 2008.10.22. 14:26

Én phpmyadminnal mentettem, a szolgáltató viszont nem...
Kiderült, hogy a karakterkódolásban változás egyáltalán nem is történt, az adatbázison alapértelmezett beállitásával volt a gond. Más karakterkódolásban csinálja a mentéseket a szolgáltatóm, ezért is irta, hogy csak nyögjem ki a charsetemet, és kész.

Tanulság: nem minden olcsó húsnak híg a leve, és idáig még mindig a rendelkezésemre álltak, 24/7, ellentétben sok más "magyarul beszélő" tárhelyszolgáltatónál.
Avatár
Daffi
Ifjú fórumozó
Ifjú fórumozó

HozzászólásHozzászóló: zoli Dátum: 2008.10.22. 17:31

nem allitom, hogy biztosan ertem.. en ugy ertettem, hogy az a kerdes, hogy egy felresikerult dumpot hogy lehetne megpatkolni hogy valahogy be lehessen tolteni, es hasznalni. A DB alapertelmezett karakterkeszlete nem fogja atkodolni a dumpot. De mind1, fo hogy megoldodott.
Avatár
zoli
Moderátor
Moderátor

Vissza: Adminisztráció

Ki van jelen

Jelen fórumot olvasó felhasználók: Nincs regisztrált felhasználó és 0 vendég